“Uden mad og drikke, duer helten ikke”. Det er helt naturligt for dig og mig, at vi skal have mad og drikke hver dag for at fungere optimalt. Vitaminer, næring og vand er vigtigt for os mennesker. Vi gør alle sammen vores bedste, for at vi kan leve hele livet med en balanceret og sund kost. Det vil næppe overraske nogen, at mennesket skal bruge brændstof i form af mad og drikke. Men har du tænkt over, at det samme gør sig gældende med planter og blomster? At du med fordel kan give både buske, græsplæne, hæk og blomster en ekstra hjælpende hånd? At du kan tilføre dem tilpasset næring i form af gødning for at give dem optimale vækstbetingelser? At grønne fingre og regnvand måske ikke altid er nok?

Læs her mere om, hvordan du kan gøre områderne i din have både smukkere og stærkere ved at vælge den rigtige type gødning.

Gødning

Når du hører ordet på gødning, så forestiller du dig måske, at det primært er landmanden, der bruger det på sin mark – så enkelt er det dog ikke. Gødning har nemlig udviklet sig meget, siden man tog det i brug i starten af 1800-tallet. Produkterne er blevet mere specialiserede og er gået fra industrielt brug til også at være en almindelig del af plejen i villahaven. Alle ved, at gødning fremmer vækst, men der er flere gode egenskaber forbundet med gødning. Gødning kan også bekæmpe ukrudt, forstærke planternes rødder og optimere jordforholdene. Den rette gødning afhjælper på manglende næringsstoffer og retter op på balancen, når naturen ikke selv kan regulere det. Af forskellige typer specialiseret gødning kan bl.a. nævnes gødning til hæk, hortensia gødning og gødning til græsplæne.

Kunstgødning eller organisk gødning

Der findes to hovedgrupper af gødning, nemlig kunstgødning og organisk gødning. Kunstgødning er som navnet antyder kunstigt fremstillet og er derfor mere koncentreret end den organiske. Det betyder, at planterne hurtigere optager kunstgødning. Da kunstgødning er kunstigt fremstillet, er det også nemmere at målrette mod en bestemt type af plante.

Organisk gødning kan beskrives som en form for genbrug, da dele af det laves af gødning fra planter. Andre bestanddele kommer fra staldgødning, hvilket vil sige gødning fra dyr.

Den organiske gødning optages ikke så hurtigt, men virker til gengæld i længere tid. Andre fordele er hele genbrugstanken og brugen af naturlig næring.

Der findes ingen regler uden undtagelse. Så derfor kan man også finde gødning, som er en blanding af organisk gødning og kunstgødning. Tanken er naturligvis at finde frem til den gødning, som giver de bedste resultater. En anden type blanding er flydende gødning, som har den fordel, at det er nemt at tilføre mindre områder, såsom plante- og altankasser, krukker og drivhuse. Det meste gødning er ellers primært i form af piller eller tilsvarende.

Gødning af græsplæne

Et godt eksempel på et område, som med fordel kan gødes, er græsplænen. En velplejet, grøn og ensartet græsplæne kan skabe rammen for enhver smuk have. Trim har flere produkter til pleje og vedligehold af græsplænen. Græsplæne gødning som Trim Græsfrø Turbo Repair, Trim Xtra mod Mos og Trim Plænegødning er alle produkter, som sørger for, at din græsplæne kommer til at tage sig bedst muligt ud. Du får det bedste resultat ved at bruge produkterne i perioden fra tidligt forår til sidst på efteråret. Alle de nævnte produkter er gødning til græsplæne og bekæmper aktivt ukrudt.

Trim Xtra mod Mos fungerer exceptionelt til en mosfyldt plæne. Trim Græsfrø Turbo Repair er frø til eftersåning og er græsfrø gødning i ét produkt. Når du skal i gang med projekt ”gødning græsplæne”, så kan den koncentrerede Trim Plænegødning forstærke rødderne og give en flot og slidstærk plæne. For alle produkter gælder; husk at læse vejledning inden brug, så får du det bedste resultat.

Rosen- og rhododendron gødning

Andre planter, som kan hjælpes med gødning, er roser og rhododendron. Rhododendron er en plante, som kræver en del speciel pleje. Den fungerer bedst i bestemte jordforhold, et såkaldt surbundsbed. Her kan den rette gødning hjælpe dig på vej, så du løbende kan sørge for, at PH-værdien er optimal i dit rhododendronbed. Trim har også rhododendron gødning. Trim 100% Naturlig Rododendrongødning er langtidsvirkende, helt naturligt og godt til økologisk brug. Udover at hjælpe planten på vej til at sætte smukke blomster, så modvirker produktet også insektangreb og sygdomme.

Hvert år danner Rosenhaven i Valby rammerne for kåringen af de smukkeste roser i kategorien hvid, rød og gul. Kåringen fortæller lidt om, hvor populær en blomst rosen er i Danmark. Så har du også et rosenbed i haven, så har Trim rosen gødning, som er 100 % naturlig og sørger for smukke blomster og stærke grene. Trim Rosengødning er nemt at bruge og skal blot tilføres jorden for derefter at blive vandet. Gødningen tilføres i vækstperioden april-juni.

Gødning eller ikke gødning?

Når du står og kigger ud over haven, kan det selvfølgelig være svært at gennemskue, om det rent faktisk er nødvendigt at gøde. Naturen er heldigvis smart indrettet og i mange tilfælde kan du se på planter og blomster, hvorvidt de mangler næringsstoffer. Blade er gode sladrehanke og i tilfælde af misfarvning, er det ofte et tegn på, at planten ikke får den rette næring. Anderledes problematisk forholder det sig med jordforholdene, som kan være svært for den almindelige haveejer at aflæse. Hvis der er tegn på mistrivsel i flere af havens træer og planter, så kan du bede en fagperson hjælpe med undersøge, om næringsindholdet i jorden er årsagen.

Godt at vide

Gødning skal tilpasses forholdene – så det er vigtigt, at du ikke overdriver. Meget gødning er ikke lig med bedre gødning. Hvis du skal sprede gødning over et større areal, kan du med fordel anskaffe dig en gødningspreder. Det gør arbejdet nemmere og doseringen mere præcis.

Hvis du har købt gødning, er du sikkert stødt på bogstavkombinationen NPK.

NPK er det primære indhold i mange typer af gødning og dækker over næringsstofferne nitrogen, fosfor og kalium. Der er derfor ingen grund til bekymring, når du støder på disse tre bogstaver.

Er du så heldig at have eget kompostområde, kan du sagtens supplere din gødning med kompost. Det er en smart måde at komme af med organisk affald – også kaldet nytteaffald – som kan gavne din egen jord på længere sigt. Husk på, at man helst skal undgå at kaste konventionelle citrusfrugter og bananer i komposten, da de som oftest er sprøjtet med mughæmmende midler, som derfor hæmmer komposteringen.