Forår og sommer har lige så stille fået overtaget efter en kold og våd vinter. Endelig er det tid til at spise en god middag med familien for åben terrassedør og nyde udsigten til haven. Pludselig opstår der panik, og alle løber rundt med flaksende arme under råben og skrigen. Årsagen til kaosset er et lille insekt. En hveps har besluttet sig for at deltage i selskabet. Det er sikkert en oplevelse, de fleste af os kender.

Hvis ovenstående episode er en, du kan nikke genkendende til, så ved du alt om, hvor meget postyr en hveps kan forårsage. Tanken om at blive stukket gør mange af os bange og af samme grund er hvepsen mildest talt ikke en voldsomt populær gæst i de danske haver. Et enkelt besøg af en hveps i ny og næ kan måske nok være rimeligt, men hvis du oplever at episoderne gentager sig, kan det være du har andre og mere krævende udfordringer.

Hvis der jævnligt er flere hvepse i nærheden, så kan uheldet kan være ude. Du kan have et hvepsebo i nærheden. I denne artikel kan du læse mere om hvepsene, hvordan man fjerner et  hvepsebo og ikke mindst om, hvilke produkter du kan bruge til at afhjælpe problemerne.

Hvepsen

Hvepsen er et insekt med mange gode egenskaber. Den sørger for at bestøve blomster og frugt. Den spiser andre skadelige insekter og er en vigtig del af den danske biodiversitet. Det er desværre ikke alle de gode egenskaber, som hvepsen er mest kendt for. Mange kender hvepsen for dens evne til at stikke. Den er udstyret med en brod, som den bruger, når den føler sig truet. Hvepsen er som udgangspunkt ikke aggressiv, men der skal ikke så meget til, før den forsvarer sig og stikker.

Hvepsen kan leve i ca. et år og er mest aktiv om sommeren. I vinterperioden dør de fleste hvepse, men dronningen overvintrer og starter et ny bo op. Når hvepsen ikke er i gang med sine pligter, holder den til i et hvepsebo. Hvepseboet har talrige beboere. Alt afhængigt af størrelse og placering kan der være flere tusind hvepse, og hvis du har hvepse på loftet eller et hvepsebo  eller i skuret, så er det på tide at gøre noget ved det. Det er tid til at starte operation “bekæmpelse hvepse”.

Hvepsebo bekæmpelse

Da hvepseboet er centrum for hvepsenes færden er det også her, du skal sætte ind, når du skal bekæmpe hvepse. Boet er ofte dygtigt gemt væk, så det er svært tilgængeligt for andre end hvepsene. Boet kan være på loftet, i udhuset eller under tagudhæng. Hvis du har mange hvepse til hverdag, så følg deres færden – selvfølgelig i behørig afstand – så er det muligt at finde frem til placeringen. Når du har lokaliseret boet, kan du gå i gang med forberedelserne til at fjerne det.

Hvordan fjerner man et hvepsebo

Først og fremmest er det vigtigt at tage sine forbehold. Når du starter på fjernelse af hvepsebo, så skal du vide, at du risikerer at blive stukket. Hvis du er allergisk, så skal du finde en anden til opgaven. Ellers så skal du sørge for at dække dig godt til, gerne i skidragt eller lignede tykt tøj. Ansigt og hænder skal også dækkes til. Sørg for at andre beboere og eventuelle husdyr i huset er i sikker afstand fra boet. Hvepse er mindst aktive om aftenen, så hvis du fjerner boet sent på dagen, så minimerer du også risikoen for at blive stukket.

Til operation ”bekæmpelse hvepsebo” kan du bruge Kvit Fluespray PU. Produktet er kun til indendørs brug, og er effektivt til at fjerne hvepsebo. Spray direkte op i indgangen på boet for at opnå den optimale effekt. Et hvepsebo kan have flere ind- og udgange, så dæk eventuelle flugtveje med et klæde eller tilsvarende. Næste og sidste opgave: fjern hvepsebo og bortskaf det straks. Pak det forsvarligt ind, så du ikke risikerer at blive stukket. Du kan også benytte Kvit Fluespray til at sprøjte direkte på hvepsene, og det virker også mod andre insekter, såsom myg og fluer. Husk altid at læse vejledningen, inden du bruger produktet. Hvis de ubudne gæster vurderes til at være en større opgave, eller hvis du har andre spørgsmål til ”hvordan fjerner man hvepsebo”, kan du altid kontakte din lokale skadedyrsbekæmper.

Andre gode råd mod hvepse

Selvom du ikke har et hvepsebo på loftet, så kan det godt betale sig at tage sine forholdsregler for at undgå at blive stukket.

Hvepse bliver ikke tiltrukket af mennesker, men af mad. Specielt søde sager som sodavand og saft er i høj kurs hos hvepsen. Sæt låg på dine flasker og dæk så vidt muligt glas og kopper til.

Er der en eller flere hvepse i nærheden, så undlad at bevæge dig hurtigt eller slå ud efter dem. Det gør kun problemet værre, og hvepsen vil se det som et angreb. Gå stille og roligt fra stedet, hvis du er utryg.

Gå ikke barfodet rundt i områder med hvepse. Især i højt græs eller andre områder, hvor en hveps kan sidde.

Frugttræer er meget populære hos hvepsen. Rådne frugter tiltrækker mange hvepse, så pluk løbende frugten af træerne og skaf dig af med de rådne. Du kan naturligvis smide dine rådne frugter i kompostbunken – vær dog opmærksom på, at hvepsene så bare søger derhen.

Et hvepsebo er kun aktivt i års tid, derefter forlades det. Hvepse genbruger aldrig et bo, så hvis du støder på et tomt bo, kan det uden problemer fjernes.

Hvis uheldet er ude, og du eller en anden i familie bliver stukket, så bevar roen.

Et hvepsestik er ubehageligt, men i de fleste tilfælde ikke farligt. Dog bør du opsøge en læge, hvis følgende forhold gør sig gældende:

  • Hvis du er allergisk
  • Hvis hvepsen har stukket i munden eller halsen
  • Hvis du oplever kvalme eller lignende ubehag
  • Hvis hvepsestikket svumler op

Du kan lindre et stik ved at køle det angrebne område. Fjern brodden, pak lidt is eller lignende ind i et klæde og læg det på stikket. Du kan også købe lindrende midler mod hvepsestik på apoteket.