Sådan starter du kompostering

3 minutters læsning
Del

Du har allerede meget af det, du skal bruge for at starte en kompostbunke: blade, blade, visne etårige planter, køkkenaffald og slået græs. En plæneklipper med opsamlingspose er god at have eller en løvsnitter løvstøvsuger, der også er praktisk til at hakke blade, inden du lægger dem i komposten.

Det du formentlig ikke har er en tønde/lår til at samle råvaren i. Du kan købe en tønde/lår eller lave en ved hjælp af træstykker, snehegn, beton eller mursten eller halmballer. Hvad du i sidste ende vælger afhænger af, hvor meget kompostbunke du har tænkt dig at få, og hvor meget tid og penge du vil bruge på det.

Typer af tønder/lår

Komposteringsanlæg er opdelt i to kategorier: tumlende eller stationære.

  • Kompost tørretumbler skaber et parti færdig kompost pr. fyldning. Denne tønde er normalt monteret på et stativ og har en håndsving, der tillader rotation. Dit job bliver at samle materiale til en hel runde, fylde tønden og derefter dreje rundt hver, hver anden dag. Denne metode producerer små mængder færdig kompost på 5 uger (eller kortere tid), især hvis du hakker det, du putter i tønden før. En kompostglas er ideel til haver, der producerer små mængder kompostmateriale. Husk også at have en tønde til opsamling af materiale mellem kompostbeholderne, mens du venter på, at tørretumbleren er tom.
  • Stationære tønder producerer kompost gradvist, og du tilføjer materiale undervejs. Komposten efterbehandles løbende, og det man først putter i, nedbrydes først. Tønder designet til denne type komposthåndtering giver normalt mulighed for at fylde op og få adgang til færdig kompost gennem en luge i bunden. Denne type tønde skal have ventiler og aftageligt låg Brug den ene tønde eller fyld flere efter hinanden, så den første indeholder færdig kompost, mens du fylder nyt materiale på i den næste. Stil tønderne ved siden af ​​hinanden eller spred dem over hele din have Denne metode er velegnet i store haver, og hvor du dyrker blandet dyrkning (blomsterbede, dyrkning i containere, buske, træer og/eller grøntsager). I vækstsæsonen kan dette system modtage køkkenaffald sammen med ukrudt, affald efter beskæring og slået græs. Den kan også bruges til store mængder efterårsblade.

I klimaer med skarpe grænser mellem årstiderne kan du fylde en tønde ved at lægge lag af hakkede blade til lag af grønt havemateriale (enårige, slået græs, sunde grøntsager, løgplanter osv.) og få færdiglavet kompost til mid- sommer eller sensommer.

Størrelsen på tønden er det vigtigste


Det vigtigste ved brug af løbende kompostering er størrelsen på tønden. En ideel størrelse er, at bunden er 90 kvadratcentimeter. Den størrelse holder nemt den rigtige temperatur, så organismer, der hjælper med nedbrydningen, trives og kan arbejde.

Trim
Trim® Plænegødning

Trænger din græsplæne til ekstra næring? Har vi ikke alle set den gule græsplæne med afskallede pletter, som hungrer efter næring, og har vi ikke alle haft drømmen om flot, grønt græs, som samtidig vokser tæt? Det kan du nu få ved at benytte Trim 100% Naturlig Plænegødning. Her kan du ved hjælp af gødningen gøre din plæne slidstærk, så den udvikler et kraftigt og dybdegående rodnet.  Trim 100% Naturlig Plænegødning giver en hurtig effekt, som sikrer dig et flot resultat i op mod 100 dage. Og hvem vil ikke gerne ofre lidt tid på at sikre, at ens græsplæne fremtræder grøn og velnæret, for derefter at kunne nyde synet af den det næste lange stykke tid? 

3 minutters læsning
Del