Hvad du bør og ikke bør gøre, når det kommer til kompost

4 minutters læsning
Del

Hvad jeg bør gøre

Placere: Placer din kompost let tilgængelig. De fleste avlere har deres ude af syne, hvilket fungerer godt, hvis du har en havetraktor med trailer (eller en rigtig god trillebør og en stærk ryg) til at hjælpe med at transportere kompostmaterialet til og fra kompostbunken.

Fugtighed: Komposteringen mislykkes, hvis bunken er for tør. En aktiv kompostbunke skal være som en svamp. Læg den ikke uden for din haveslanges rækkevidde. Spray vand på det i perioder med tørring.

Initiativtager: Få hurtigere færdig kompost ved at tilføje en “kompostaktivator” eller en skovl fuld af færdigkompost i lag. Begge muligheder indeholder mikroorganismer. Du kan også tilføje en halvfuld skovl med næringsrigt pulver (blodpulver, lucernepulver osv.) eller komposteret godt rådnet gødning i lag.

Røre rundt: Det er aldrig absolut nødvendigt at røre i en kompostbunke, men du øger hastigheden af ​​nedbrydningsprocessen, hvis du gør det. Ved at røre i bunken kommer der luft ind, og man kan placere de mindst forrådnende dele i midten, hvor nedbrydningen finder sted. Mange avlere flytter bunken én gang pr. vækstsæson.

Køkkenaffald: Grav køkkenaffald i bunken. Lægger man den ovenpå eller kun dækker den overfladisk, finder dyrene en gratis buffet. Majskolber er gode, da de skaber luftlommer.

Trevl: Små dele går hurtigere ned. Kør over blade med plæneklipperen. Hak frugt og lignende, f.eks. melonskal, broccolistilke, græskar og græskar i små stykker. Læg længere kviste og grene til side og lej en flishugger en gang om året.

Ting der går langsomt: Stokrose, magnolia, rhododendron og egeblade nedbrydes langsomt. Hak eller hak dem og læg dem i en separat bunke for ikke at forsinke processen i den anden. Egeblade giver en mere sur kompost, der er ideel til planter, der trives i sur jord.

Mærkelige komposterbare ting: Tilføj små mængder strimlet avis eller skrivepapir. Fnug fra tørretumblere nedbrydes, hvis de kommer fra naturlige materialer, men giver meget lav næringsværdi. Planter og vand fra ferskvandsakvarier er fremragende tilsætningsstoffer. Træaske kan tilsættes i mindre mængder. Kæledyrs pels og hår nedbrydes langsomt; tilsættes kun i små mængder.

Genbrug: Ved brug af færdig kompost, løft nedbrudte grene, pinde eller majskolber af og læg dem på en anden kompostbunke. De giver luftlommer og vil til sidst bryde helt ned.

De: Nogle avlere siler og sigter deres færdige kompost for at adskille større klumper. Hvis du har smidt større grene på din kompostbunke, så fjern dem inden du henter den færdige kompost og læg dem derefter tilbage på bunken.

Færdig kompost: Brug en speciel tønde til færdig kompost. Denne beholder skal have lufthuller og være åben i bunden, så dyrene kan fortsætte nedbrydningsprocessen. Beskyt den mod regn. Tilsæt færdig kompost hver gang du laver et hul i jorden for at plante i den, så jorden langsomt men sikkert bliver bedre.

Trim
Trim® Plantenæring

Gør det med god samvittighed.  Hvis du ønsker at give dine planter de bedste vilkår, så de vokser sig store og stærke, og samtidig vil give dem de bedste forudsætninger for at klare de hårde vintermåneder, kan du give dem plantenæring. På den måde bliver dine planter mere modstandsdygtige, og ligeledes har de brug for mindre vand. I og med at produktet er fremstillet af 100% naturlige ingredienser, kan du samtidig også benytte det med god samvittighed og bare læne dig tilbage og nyde synet af sunde og velnærede planter, der stortrives.   

Hvad skal man ikke gøre, når det kommer til kompostering

  • Tilsæt ikke ukrudt, der indeholder frø eller rødder af f.eks. portlak eller efeu. Hvis du er usikker på, hvad noget er, så lad være med at kompostere det.
  • Læg ikke hele efterårsblade i. De kan klæbe sammen og forhindre vand i at flyde frit og vil ikke nedbrydes.
  • Tilsæt ikke mejeriprodukter, kød, knogler eller andet animalsk affald.
  • Sæt ikke inficerede planter eller planter med parasitter i. Det er meget vigtigt, når du komposterer grøntsager. Hvis bønnerne er angrebet af mariehøns, komposterer de ikke, da de kan indeholde voksne individer eller æg. Det samme gælder meldug angrebet af squash. De kan inficere hele kompostbunken.
  • Læg ikke store mængder af afklippet græs i uden at blandes med noget visnet, f.eks. strimlede visne blade eller avispapir. Ellers risikerer det at skabe en dårlig lugt.
4 minutters læsning
Del