Der er mange fornøjelser forbundet med at være haveejer. Haven giver gode muligheder for alle aldre, og den friske luft er blot et skridt fra din dør. Haven kan byde på grillaftener, leg og boldspil, når det danske vejr ellers tillader det. Hver dag kan man nyde træer, buske og blomster udvikle sig i takt med årstiderne og sætte sit eget præg på udformningen af haven. Alt i haven er dog ikke afslapning og hyggestunder. Haven og især græsplænen skal også plejes og vedligeholdes, og en af de helt store tidsrøvere er bekæmpelse af ukrudt.

Inden du går i gang med at fjerne ukrudt i haven, så læs herunder et par tip til, hvordan du effektivt kan bekæmpe den uønskede vækst i din græsplæne.

Ukrudt i græsplænen

For bedst muligt at kunne bekæmpe ukrudtet i din græsplæne, er det vigtigt at du kender lidt til de planter, du kan møde. Udover mos, så er to typiske planter almindelig fuglegræs og Hønsetarm. På trods af de lidt eksotiske navne, så er det ikke gæster, man ønsker at have i græsplænen. Almindelig fuglegræs er en etårig plante med grønne blade og hvide blomster. Navnet skyldes, at det er en yndet spise blandt fugle. Fuglegræs spreder sig hurtigt og sætter nemt rødder, så det gælder om at sætte ind, inden den får overtaget.

En anden udbredt plante er Hønsetarm, som ikke kun har fuglenavnet tilfælles med fuglegræsset. Som sin navnefælle udmærker den sig også ved at sprede sig hurtigt i græsplænen. Hønsetarm-ukrudt i græsplænen er meget almindeligt forekommende i danske haver. Planten kan nemt forveksles med Almindelig fuglegræs, da den også har grønne blade og hvide blomster. Planten er kønnere end navnet antyder, men med sit udbyggede rodnet kan den let blive et problem for græsplænen. I Sverige og Norge er Hønsetarm registreret som en invasiv art.

Sådan bekæmper du ukrudt

Mange danske haveejere luger ukrudt i græsplænen på helt traditionel vis. Planterne fjernes med havehakke, skuffejern eller lignende redskaber. Metoden kan have sine fordele, men der følger ofte ulemper med. Når ukrudt i haven fjernes manuelt, kommer det hurtigt igen, og så kan man begynde forfra. Dertil kommer, at det er fysisk krævende at luge ved håndkraft. Det er selvfølgelig frustrerende, når man hellere vil bruge tiden på at slappe af i skyggen på den nye solseng eller spille bold med børnene. Der findes dog også andre metoder, når man vil have bugt med og fjerne ukrudt i græsplænen.

Sprøjtning af ukrudt i græsplænen er en effektiv metode, som ikke kræver så meget fysisk arbejde. Du skal ikke bruge tungt og dyrt udstyr, og med den rette planlægning kan du starte med at bekæmpe ukrudtet mere systematisk og effektivt. Sidegevinsten er, at virkningen er langtidsholdbar.

Sprøjtning af ukrudt

To produkter, som er direkte klar til brug i sprayflaske, er Trim Toxan Plænerens.. Fælles for midlerne er, at det nemt kan sprøjtes direkte på ukrudtsplanter og er effektive mod netop typer af ukrudt som Hønsetarm og Almindelig fuglegræs.

Der kan sprøjtes uden bekymring for selve græsset, for midlerne nedlægger kun ukrudtet uden at skade din græsplæne. Effekten er bedst fra april-august, hvor græsset vokser mest. Så start med bekæmpelse i foråret og afslut sidst på sæsonen. Hvis der er behov for en ekstra behandling, så skal der gå 6 uger, før du sprøjter igen. En af de store fordele ved brug af Trim-produkterne er, at rødderne også dør, når der sprøjtes. Med planter som Hønsetarm og Almindelig fuglegræs er netop rødderne vigtige at få fjernet, da de danner grobund for fremtidig udbredelse. Trim Toxan Plænerens er mest velegnet til mindre arealer, dosering er 1 liter til 30 kvadratmeter.

Når behandlingen er afsluttet, så er resultatet en tæt, grøn og flot græsplæne. Husk at læse vejledninger, inden du går i gang. Du kan også kontakte en fagperson, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Pleje af græsplænen

Når du har fået bugt med ukrudtet, så er det en god idé at fortsætte med at pleje din græsplæne. Når ukrudtet er væk, vil du måske opleve, at det har efterladt bare pletter og huller i plænen. Her kan du eventuelt efterså med nye græsfrø, eller hvis det drejer sig om større arealer, overveje om rullegræs er en mulighed. Husk også at gøde din plæne, så den flotte ensartethed ikke forsvinder lige så stille. Gødning og efterbehandling behøves heller ikke være hverken dyrt, tidskrævende eller fysisk hårdt, til gengæld får du en flot plæne i lang tid fremover. Trim har også forskellige produkter til efterbehandling, fx. Trim Plænegødning.

Andre gode råd til en flot græsplæne

  • Slå græsset regelmæssigt
  • Sørg for plænen får så meget lys som muligt, og beskær store træer og buske jævnligt.
  • Hvis plænen benyttes til fx. fodbold, så flyt jævnligt rundt på målene, så det ikke altid er de samme områder, der slides.
  • Hvis plænen indeholder meget mos, så kan det anbefales at anskaffe en mosrive. Plænen skal rives regelmæssigt, gerne efter græsset er slået.
  • Driller mosset stadig, så brug en vertikalskærer
  • Hvis du er nyslået haveejer og har overtaget en misligholdt græsplæne, så undersøg, om det er værd at starte forfra i stedet for at reparere. Rullegræs er en god løsning ved etablering af en ny plæne.

God fornøjelse med din nye, ukrudtsfri græsplæne.