Hvad er så fantastisk ved originale grøntsager?

3 minutters læsning
Del

En hybridplante er derimod, hvad du normalt finder hos din lokale gartner. Det kan producere frø, der kan være sterile. Hvis de ikke er sterile, kan de give noget andet end moderplanten. Hybrider kan ikke formere sig gennem frø.

Originale grøntsager er blevet meget populære igen. Haveeksperter diskuterer, hvad der skal tælles som ægte original, men de fleste er enige om, at de skal være 40 – 50 år gamle for at blive talt med der. Nogle planter er tusinder af år gamle; de kan for eksempel allerede have eksisteret blandt de indianske folk eller i gamle afrikanske kulturer.

Hvad er det, der gør de originale grøntsager så storslåede?

Smagen. Den vidunderlige smag er hovedargumentet for gartnere. Mange af disse originale planter blev flyttet, da lokale fødevareproducenter blev erstattet af langdistancefragt og lange lagringstider, hvilket ofte resulterede i, at smagen blev ofret for et par tykkere skaller og hurtigere modning.

Modningsprocessen. Originale grøntsager modner langsomt og giver gradvist udbytte. Mange, hvis ikke alle hybrider modnes hurtigt og samtidigt, hvilket gør dem ideelle til kommerciel brug.

For at gemme frø. Med originale grøntsager kan du gemme dine egne frø. Det betyder, at du ikke skal købe nye frø hvert år, hvilket gør det mere økonomisk. Disse frø er også tilpasset din dyrkning (klima og jord).

Lavere priser. Frø fra hjemmehørende grøntsager er ofte billigere; især hvis du kan få fra andre avlere. Når du først begynder at gemme dine frø, vil de koste dig den tid og den indsats, du skal bruge for at samle dem – du behøver ikke bruge penge.

Historie lektioner. Vis originale grøntsager har en interessant historie. Queen Acorn squashen, der oprindeligt blev solgt af Iowa Seed Company i 1913, er afledt af en hjerteformet vintersquash dyrket af Dakotas Arika-indianere, som udviklede et squashhjerte, der kan modstå lang opbevaring for at tjene til livets ophold.

Trim
Trim® Tomatgødning

Har du grønne fingre, og drømmer du om at dyrke mange, røde og friske tomater, som naturligvis også smager helt himmelsk? Så er det helt oplagt at benytte Trim 100% Naturlig Tomatgødning. Ved at benytte tomatgødningen vil du se et større udbytte, samtidig med at produktet fremmer den røde farve i tomaterne, så de fremtræder endnu mere indbydende. Det bliver derfor uhyre svært ikke lige at snuppe en bid, når du kommer forbi dine tomatplanter. Produktet bygger på et 100% naturligt indhold, så du får skønne tomater, som du med god samvittighed kan servere for hele husstanden, børn som voksne.  

Indfødte planter sammenlignet med hybrider

For nogle gartnere er spørgsmålet om originale planter eller hybrider enten / eller et spørgsmål, men det kan betale sig at dyrke begge sorter.

  • For eksempel. i områder med mange nematoder er det klogt at vælge nematode-resistente hybrider.
  • Hvis du sylter/bevarer din høst, kan hybrider give dig nok moden frugt på samme tid. Læs mere om det under overskriften “Pas på din høst”.
  • For avlere, der bruger containere, er busklignende hybrider af agurk og squash (velegnet til begrænsede områder) bedre egnede end de originale sorter med deres lange vinstokke.
  • Nogle originale planter har brug for en lang sæson for at modnes, og hvis din have har en kort vækstsæson, får du ikke noget at høste.
  • Nogle hjemmehørende planter mangler resistens over for sygdomme og dør, før de har givet en rimelig høst, hvis de er blevet smittet. Innovative frøfirmaer tilbyder podede frøplanter; en original plante podet på et sygdomsresistent rhizom. Disse podede planter forbedrer høsten for avlere i inficerede områder.

Det bedste valg, du kan træffe, er at blande og dyrke både hjemmehørende planter og hybrider og prøve noget nyt hvert år. Du finder dine favoritter, mens du har det sjovt varierende.

3 minutters læsning
Del