Sådan dyrker du nemt dine egne grøntsager
Det er ikke underligt, at vi hopper af glæde, når det lykkes os at dyrke en plante fra et frø. Det er jordens vidunderlige kredsløb, der finder sted, og vi beviser over for os selv, at vi kan overleve i naturen. Men det er på tide at afdramatisere arbejdet med såning, forkultivering og for slet ikke at tale om nøglen til vellykket dyrkning – gødning! Det er ikke så svært, som mange tror.
Lys og varme
Det starter nemt med et frø. Nogle frø kan plantes direkte i haven, såsom gulerødder, sukkerærter og radiser, mens de fleste har brug for mere tid til at spire, end det svenske klima tillader. Det gælder især for sorter, der trives i tropiske temperaturer, såsom chili, græskar, squash, agurker, bønner, tomater, peberfrugter, porrer, blomkål og aubergine. Derfor bør du starte en køkkenhave med små frøbeholdere i en varm vindueskarm med god adgang til sollys. Læs behovene for hver enkelt frøtype på pakken, og sørg for at vande regelmæssigt. Når de første planter springer op af jorden, er begyndelsen et faktum, og du er færdig med trin et.
Husk: Såjord skal være porøs og rig på kvælstof.
Nu kan alt ske
Trin to er transplantationen. Det betyder, at du udvælger de stærkeste planter og planter dem i større krukker, eller ude i haven, hvis det svenske forår flirter med termometeret. Nu kan man som alle landmænd kun håbe på naturen og klimaet. Vær derfor opmærksom på dine stiklinger jævnligt, så kommer der nattefrost, så køkkenhaven kan overnatte indendørs.
Hvis du ser tegn på, at snegle eller andre insekter vil spise dine grøntsager, skal du handle hurtigt. Natriuminsektkoncentrat eller sneglemiddel er godt at have ved hånden, da de både bekæmper, beskytter og forebygger problemet. Vær også proaktiv i at bekæmpe ukrudt, da de konkurrerer med dine planter om næringsstoffer. Fjern dem gerne med hånden, så snart de dukker op.
Husk: I denne periode bør du begynde at gøde for alvor.
Den bedste scene
Lidt er lige så tilfredsstillende som at høste sine egne grøntsager. Når du så er selvforsynende på grøntsagsfronten, har du mulighed for at lege ved gryderne og fremtrylle en duftende Ratatouille, en sund vegetarlasagne eller måske en spændende salat. Men før man nyder afgrøderne, skal de høstes, og det skal helst gøres jævnligt hen over sæsonen. Da planterne bærer frugt, er det kun for at forsørge sig selv. Dette fremmer yderligere vækst af planterne, som måske har mulighed for at give dig lidt opbevaring indtil inden efteråret kommer.
Husk: Når du forsyner dig selv med grøntsagsplanterne, har de brug for næring for at fortsætte med at vokse. Gød regelmæssigt hver 4-6 uge.
Indeholder næringsstoffer som er nødvendige for en sundere vækst, bedre smag og et større udbytte. Velegnet til hobbydrivhuse, mistbænke og kapillærvanding. Indeholder biostimulanter, for bedre rodudvikling og styrke samt gør planten mindre stresset i perioder med undervanding eller stor frugtbelastning.