Frys din høst
Du skal bruge noget materiale. Saml dåser, kasser og plastikposer, der kan tåle kulde eller isterningbeholdere i plastik (til krydderurter). Firkantede beholdere fylder mindre end runde.
Dobbelttjek fryserens temperatur. Temperaturer under minus 18 grader Celsius reducerer oxidation, enzymeffekter og bakterievækst. Indtag frosne grøntsager og frugter inden for 12 måneder.
Start med grøntsager og frugter af højeste kvalitet. Fjern stilke og rødder; evt skæres i mindre stykker. Når du fryser noget, så tænk på, hvad du skal bruge det til senere. Hvis du har tid og plads nok i din fryser, så frys den ned, så den er nemmere at bruge senere. For eksempel. hvis du planlægger at bruge frosne tomater til hjemmelavede saucer og marinader, frys i portioner. Hvis du planlægger at drysse bær over yoghurt eller mysli, så frys dem hurtigt ned på en bakke, så det er nemt at tage en lille mængde ad gangen. Grill paprikaen eller fyld den med noget, inden du fryser den, så du senere kan tø en færdig forret op.
Grøntsager
De fleste grøntsager bør blancheres før frysning for at neutralisere bakterier og enzymeffekter. Dette gøres ved at lægge grøntsagerne i kogende vand eller dampe dem i en vis tid, og derefter lægge dem i koldt vand, hvilket stopper tilberedningen. Blanchering bevarer farven på grøntsagerne. Læg dem i æsker, glas eller plastikposer, når de er kølet af. Hvis du bruger en vakuumforsegler, kan du opbevare dine grøntsager i flere år. Du kan også lynfryse blancherede grøntsager på bageplader. Når de er frosne, læg dem i plastikposer. Dybfrosne grøntsager er nemmere at dele i portioner – tag bare det ud, du skal bruge.
Grøntsager der egner sig til blanchering er alle slags bønner, majs, broccoli, blomkål og rødbeder Find ud af hvor længe hver sort skal blancheres.
Frugt
Nogle frugter f.eks. ferskner og abrikoser skal skrælles inden frysning. Dyp dem i kogende vand i et minut og derefter et minut i koldt vand letter skrælningen. Frys frugten i sirup eller vand. Du kan finde opskrifter på sirup online. Kom frugten i fryseglassene og fyld dem ikke til randen.
Læg vokspapir mellem krukken og låget, så frugten forbliver i væsken, når den fryses. Du bør tilføje ascorbinsyre til visse typer frugt, herunder æbler og ferskner. Følg brugsanvisningen.
Urter
Frosne krydderurter bevarer deres sommerfriske smag. Hurtigfrys dem, hele eller hakkede, på en bageplade og kom dem derefter i plastikposer eller glas, så de er nemme at bruge. Eller bland dem og tilsæt lidt olivenolie eller vand. Hæld blandingen i isterningbakker og frys. Når ternene er frosne, hældes de i plastikposer. Tilsæt derefter en terning i supper, saucer og gryderetter.
Frys hele bundter af urter – f.eks. rosmarin, timian, fennikel eller dild – på bageplader. Læg bagepapir på pladen, så krydderurterne ikke klistrer til. Når de er frosne, pakkes de ind i vokspapir. Og kom dem så i en plastikpose eller anden passende beholder. Når du bruger dem, skal du tage bladene fra stænglerne og lægge dem direkte på fadene.
Indeholder næringsstoffer som er nødvendige for en sundere vækst, bedre smag og et større udbytte. Velegnet til hobbydrivhuse, mistbænke og kapillærvanding. Indeholder biostimulanter, for bedre rodudvikling og styrke samt gør planten mindre stresset i perioder med undervanding eller stor frugtbelastning.