Den fornøjelse det giver at gå gennem havens jorder, når man høster tomater, bønner, agurker og lignende til dagens måltider, kan kun sammenlignes med viden om, at man får den friskeste, mest velsmagende og brugbare natur, naturen kan skabe.

Dyrkning af grøntsager er lidt anderledes end enhver anden form for havearbejde. Det giver dog mindre plads til fejl. At få succes med at dyrke grøntsager handler om at være konsekvent – ​​at sørge for, at dyrkningsbetingelserne opretholdes hele sæsonen. Hvis man lader planterne tørre selv i en kort periode, eller glemmer at gøde, kan en stor del af høsten gå til spilde.

10 trin til en produktiv køkkenhave

  1. Vælg sorter, der tilpasser sig lokalt
    Ikke alle grøntsager trives overalt. Spørg din lokale planteskole eller havebutik, hvilke sorter der passer bedst til dit hjemområde. Der kan være resistente sorter, som kan modstå sygdomme, der kan være til stede i dit område, eller som giver en bedre høst i dit klima.
  2. Plant på det rigtige tidspunkt
    Normalt står der på frøpakkerne, hvornår det er det rigtige tidspunkt at så dem. I nogle regioner er dyrkningsperioderne meget korte, og man skal bruge dem med stor præcision for at få en rig høst. Andre steder kan man plante flere gange i løbet af sommeren og få en længere høstperiode. Det er bedst at spørge til råds i en lokal vuggestue eller lignende.
  3. Forbered jorden ordentligt før såning
    Brug rigeligt med kompost eller gødning. Hvis du ikke bruger gødning, der allerede indeholder kvælstof, så tilsæt gødning, der gør.
  4. Altså på den rigtige måde
    Så frøene i den rigtige dybde og afstand og følg instruktionerne på frøpakkerne. Grøntsager, der er sået for tæt, giver en dårligere høst. Planter du stiklinger, så sørg for, at du ikke sætter dem for dybt, så de rådner. Grav et hul lige dybt nok til at dække rødderne.
  5. Vand ordentligt
    Hold jorden jævnt fugtig, så planterne ikke tørrer ud, men vand heller ikke for meget. Vand dybt og lad derefter jorden tørre delvist, før du vander igen. Uregelmæssig vanding vil reducere udbyttet af de fleste grøntsager og få nogle – f.eks. agurk og salat – smag bittert. Du får de bedste resultater ved at installere et vandingsanlæg tilsluttet en timer.
  6. Gød regelmæssigt
    At opretholde en kraftig vækst er vigtig for næsten alle typer grøntsager. De fleste mennesker bør have nitrogenholdig gødning mindst hver fjerde til sjette uge. Du skal dog passe på ikke at overgøde, hvilket kan få nogle grøntsager, især tomater, til at producere dårligere.
  7. Kompost
    Et lag på 5-8 cm organisk stof over dine grøntsagsplanters rødder mindsker risikoen for ukrudt og er med til at forhindre ændringer i jordens fugtighed, som forringer kvaliteten.
  8. Lugning
    Ukrudt konkurrerer med grøntsager om vand, næringsstoffer og sollys og reducerer dermed udbyttet. Træk ukrudtet op med hånden og bearbejd jorden ofte for at reducere ukrudtet så meget som muligt.
  9. Høst ofte
    Mange slags grøntsager og især bønner, squash, peberfrugt og agurker holder op med at producere, hvis man ikke høster ofte. Vælg hver anden til hver tredje dag. Hvis du ikke kan spise alt, hvad du selv vælger, så del det med venner og naboer.
  10. Hold øje med skadedyr
    Mange slags insekter holder lige så meget af friske grøntsager, som du gør. Pas på skader forårsaget af insekter og beskyt dine planter med insektmidler beregnet til behandling af grøntsager.