Formering af roser

Når man sår roser, ved man ikke med sikkerhed, hvad det resulterer i, og det er godt, hvis man vil producere nye sorter, fordi metoden ikke er konsekvent. For at få samme type som moderplanten, tag stiklinger og skud eller brug et okular.

At tage stiklinger og skud

Denne formeringsmetode er den enklest mulige til at øge din rosenpopulation og er egnet endda for en begynder. Tag skud eller stiklinger i hvileperioden efter blomstringen, inden frosten kommer. Det er bedst egnet om efteråret.

Skær et stykke af stilken af, der skal være 17-20 cm. Den skal have 2-3 fine blade men alle knopper, blomstertorne og blade langs bunden skal fjernes. Læg stiklingerne i specifikt rodhormonpulver for at fremskynde rodudviklingen.

Denne metode er velegnet til klatring og klatring af roser, rosenbuske og miniature sorter.

Ligger ned

Nogle typer roser er perfekte til at formere sig ved at lægge, klatre sorter ekstra godt takket være deres lange fleksible stængler.

I forsommeren skal du tage en fuldvoksen, fleksibel stængel og grave et stykke af den ned i jorden ved siden af, men uden at adskille den fra moderplanten.

Sæt den på, så den ikke kryber op igen. Toppen af ​​den udragende del skal bindes i lodret position. Rødder dannes det følgende forår. Skil derefter den nye rosenplante fra moderplanten.

Formering ved podning (en type podning)

De fleste rosenplanter, der sælges kommercielt, formeres ved podning; det er en af ​​de ældste metoder.

Et velvalgt knopøje fra en stærk rhizom, der giver forudsigelige resultater, kan give utroligt smukke blomster.

For at pode en rosenplante, start med at vælge nogle stærke knopøjne i midten af ​​en stilk. Okulariser dem på en rhizom, der er 10 – 20 cm. Jordstænglen skal være rig på saft, hvilket ses ved, at barken let løsner sig fra træet. Knoppeøjet skal være fuldt udvokset og tages i hvileperioden.

Følg følgende for at få et godt resultat ved podning:

  1. Lav et hak, som skal være 1,5-2 cm bredt og 2/3 af kvistens omkreds, i grundstammen med en ren skarp kniv.
  2. Knoppen skal høstes fra rosenplantegrenen ved at skære 1 cm over og under den.
  3. Løft forsigtigt siderne af hakket i rhizomet og indsæt knopøjet, så det sidder godt fast.
  4. Sæt gummibånd rundt om rhizomet for at sikre knoppen.

Efter kun 2-3 dage vokser knopøjet og rhizomet sammen. Grundstammer fra Rosa Canina, Rosa Rugosa, Rosa Multiflora og Rosa Laxa bruges normalt.