4 minutters læsning
Del

Det første du gør

Efter køb af potteplanten placeres den ofte et sted i et rum som pynt, og den får lidt vand, for at den kan fortsætte med at vokse. At man efterlader den i sin originale potte, med blomsterjord og stiller den i en yderpotte, er ikke godt i længden.

Gode ​​rutiner, når du har anskaffet dig en ny potteplante:

  • De første par uger skal du lade planten vænne sig til sit nye miljø ved at lade den blive i sin potte.
  • Når den så har tilpasset sig, genplanter du den i en ny potte.
  • Brug jordbaseret kompost; kompost uden jord er især i de tørre forhold, som normalt hersker indendørs, umulig at få fugt igen, når den først er tørret. Så har den næppe nogen næringsværdi tilbage. Jordbaseret kompost holder lettere på sin fugt og indeholder dermed flere næringsstoffer.
  • Det er vigtigt, at planten plantes i lige så meget blomsterjord som tidligere.
  • Stil gryden på en tallerken, så grydebunden eller vandlækage ikke beskadiger nogen møbler.
  • En blanding af sten, muslingeskaller og glaskugler ser smuk ud og hjælper med at holde jorden fugtig.

Vanding af potteplanter

For lidt vand er et stort problem, især hvis du ikke har for vane at vande regelmæssigt. Uregelmæssig vanding påvirker potteplantens væksthastighed og sundhed. Regelmæssig vanding er at foretrække. Få rutiner.

Rådnende blade er et af de første tegn på, at planten ikke får nok vand. Så visner de og bliver brune. Alle potteplanter, inklusive sukkulenter, skal vandes fra tid til anden. Planter med mange brede blade, som f.eks yuccapalmer og fatsiaer, har brug for meget vand og tørrer let ud. Læs plantens etiket og følg rådene om vanding.

Når du vander potteplanter, skal du gøre det direkte på jorden. Undgå at vande selve planten. Der skal være huller til dræning i bunden af ​​gryden, så overskydende vand kan løbe ud. Hvis gryden ikke har sådanne huller, skal du vande langsomt, så fadet under gryden ikke bliver overfyldt – eller endnu værre, at du lader fadet stå fyldt med vand. De færreste planter nyder at stå i vand, og rødderne rådner let, hvis det er tilfældet.

Nogle gange kan planter dø af overflod. At vande for meget kan være lige så skadeligt som at vande for lidt. At man har vandet for meget kan ses på, at bladene bliver gule og at stænglen rådner, og at planten nogle gange bliver angrebet af svampesygdomme. Tilstrækkeligt vand til potteplanter er bedst.

Trim
Trim® Gødningspinde

Indeholder alle de livsnødvendige næringsstoffer til blomstrende og grønne planter i krukker. Giver planterne optimal næring i 2 måneder. Indeholder 30% mere næring end andre gødningspinde.


Generel information om pleje af potteplanter

Fjern hurtigt visne blomster og rådnende og døde blade. Det forhindrer infektion og råd af planten.

Ligesom pynt eller andet i hjemmet, kan potteplanter blive støvede. Det ødelægger ikke kun planten, men det har også en skadelig virkning på dens sundhed. Bladene kan ikke “ånde” ordentligt, og planterne bliver mere modtagelige for utøj og sygdomme. For at undgå dette skal du jævnligt tørre bladene på både top og bund med en fugtig klud for at fjerne støv og samtidig gøre dem smukkere.

Centralvarme gør indeklimaet meget tørt, og det er ikke godt for potteplanterne. Spray dem derfor jævnligt med vand. Det er vigtigt for dine planter. Øg luftens fugtighed ved at placere skåle med vand nær varmeelementerne. Det er godt for både planter og mennesker.

Temperaturændringen mellem dag og nat kan skade planterne. Dem der står i vinduerne er de mest udsatte, så sørg for at de er inde i gardiner eller persienner og ikke mellem disse og vinduet; ingen planter kan lide træk.

Har stueplanter brug for lys?

Sørg for, at din potteplante er i dagslys. De fleste planter vil gerne have, at lyset trives og trives, hvis de er mørke. Men der er dem, der ikke kan lide direkte sollys, og hvis du sætter disse i et solrigt vindue, vil de lide under det. Alle stueplanter kan godt lide at stå lyst for at trives, men forskellige arter ønsker det mere og andre mindre. Det er nødvendigt at finde ud af, hvilken slags belysning en potteplante trives bedst i. Hvis man snurrer potten nogle gange, kan det forhindre, at bladene begynder at blive gule.

Gødskning af potteplanter

Potteplanter skal befrugtes; især når de får knopper. At placere en passende gødning ved siden af ​​vandkanden vil hjælpe dig med at huske det.

En god løsning er at sætte planten ud i haven og stille den på terrassen, eller terrassen om sommeren og når der ikke er risiko for frost. Regn renser planten og frisk luft giver den nyt liv.

4 minutters læsning
Del