Der er mange forskellige slags roser

Når du har hundredvis af varianter at vælge imellem, er valget svært. Men med lidt planlægning kan du skabe dramatiske, enkle og overraskende effekter i din have eller i dit hjem.

Dog skal følgende overvejes:

  • Roser trives i sollys, så vælg at plante dem et solrigt sted.
  • Hvis du mangler plads, så vælg dværg- eller miniaturevarianter.
  • På større arealer kan man forestille sig mere voluminøse buske, der vil danne lange farvestriber, når de blomstrer.
  • Vis rosenbuskvarianter passer til farverige hække, mens klatrevarianter er ideelle til en pergola. Tænk ekstra over at vælge den rigtige størrelse og farve, så de passer både i haven, og når du tager dem indendørs.
  • Tænk over de farver, der passer til din have, og kig på naboernes rosenplanter for at finde ud af, hvilken slags roser der trives i din region.
  • Få planterne i din lokale havebutik eller planteskole; så ved du, at de er glade for dig.

Køb roserne hos kendte producenter, tjek at de står i handelsregistret, så du kan være sikker på deres oprindelse og at de svarer til den angivne størrelse, farve og kvalitet.

Der er to typer frøplanter i butikker og planteskoler: med bjælke (uden jord omkring rødderne) eller og krog.

Barrot-roser

De er levedygtige, så længe de er i en hvilende periode. Hvis en barrotplante bliver varm i en butik eller under transport, kan det få den til at gå til næste stadie og så vokse dårligt. Derfor skal de plantes hurtigst muligt. Hold dem fugtige, indtil de er malet. Ved køb skal du vælge en stærk plante med veludviklede trærødder og glatte grønne stængler, der skal have en diameter på 7 – 8 mm.

Roser i en gryde eller anden beholder

Disse kan købes hele året rundt og er nemme at plante. Vælg dem med omhu, se efter veludviklede rodsystemer hvilket er en fordel når du planter dem, fordi jordklumpen så forbliver intakt.

Roser i containere kan plantes med succesfulde resultater hele året rundt; Der kan være behov for ekstra beskyttede steder om vinteren, for at roser plantet om efteråret kan komme sig. I de fleste klimaer, jo tidligere plantet på året, jo større er chancen for, at de vil klare sig godt.

For at vokse i beholdere skal du bruge roser, der er blevet formeret ved hjælp af stiklinger. Disse vil have et stærkt og stabilt rodsystem. Ved at fjerne hovedstammen forhindres basisrødderne i at tage næring fra den nye plante.