Hvad du bør vide, før du begynder at dyrke frugt

4 minutters læsning
Del

De fleste frugttræer kommer i tre størrelser: dværg, semi-dværg og standardstørrelse. Det skal vides, at de rodskud, der bruges til at producere halvdværgtræer, ikke påvirker træets størrelse særlig meget, men derimod bestemmer dets tilpasningsevne til jord og klima (især vinterhårdførhed), sygdoms- og insektresistens og lang levetid. Nedenstående træstørrelser gælder for ikke-beskærede træer. Det er bedst at beskære træerne, så du nemt kan nå alle grene – til plukning, beskæring og sprøjtning – når du står på jorden eller på en skammel eller kort stige.

Dværg: Lave træer (2-3 meter høje) har brug for et mellemrum på 2,5 m i diameter hver. Kortere træer er nemmere at beskære, sprøjte og høste fra. Frugten er normal størrelse; træerne begynder at bære frugt efter 3-5 år. Dværgtræer har den korteste levetid.

Halvdværg: Mellemstore træer (3-5 meter høje) har brug for et mellemrum på 4,5 m i diameter. Årlig beskæring er nødvendig for at bevare form og længde. Denne sort af træ producerer hundredvis af frugter pr. sæson. Du kan begynde at høste efter 3-5 år.

Standard: Store frugttræer, der bliver 7,5-9 meter høje og har brug for et mellemrum på 4,5-9 m i diameter afhængig af frugttypen. Store træer gør beskæring, sprøjtning og høst vanskelig. Træerne begynder at bære frugt efter 3-5 år og har en levetid, der giver dine børnebørn mulighed for at plukke frugt fra dem.

Multipodede træer: Er træer, der har en eller flere slags frugt podet på samme stamme, og som er ideelle til mindre arealer. Frugterne modner ikke samtidig, hvilket betyder, at du har frisk frugt i en lang periode.

Når du vælger en træstørrelse, glem ikke at tage hensyn til havens pleje. Mindre træer kræver, at du bukker dig under grenene, når du komposterer eller slår græsset.

Korrekt beskæring af frugttræer garanterer god frugtstørrelse og kvalitet. Du kan også bruge beskæring til at kontrollere træets størrelse og få en art til at passe ind i det traditionelle landskab, f.eks. frugthække. Forskellige typer frugttræer har brug for forskellige typer beskæring for fortsat at give god høst. Din planteskole, eller en god bog om frugtavl, er den bedste kilde til information om, hvordan man beskærer. Det vigtigste at huske er, at du som ejer af træet kan bestemme dets størrelse og ikke skal lade det vokse og blive for stort. Beskæring vil hjælpe dig med det.

Placering af beplantning

Sol: Frugttræer kræver sol og noget vindbeskyttelse. Hvis det blæser for meget, har træerne en tendens til at vokse langsommere og har også brug for mere vand.

Jord: Undersøg jorden inden plantning – og find ud af hvilken jord der egner sig til de træer, du har tænkt dig at anskaffe. Citrusfrugter som sur jord; pærer foretrækker slam og ler med en neutral pH-værdi. Jorden skal være godt drænet bortset fra blommer, der foretrækker fugtig jord.

Terrænet: Undgå at plante frugttræer under en bakke eller i lavlandet, hvor kølig luft samles. I det tidlige forår dør blomsterne ofte af frost på træer plantet i lavlandet.

Miljø: Placer træerne i nærheden af ​​en vandkilde. Træer, der står tæt på et hus, kan holde rådyr og andre skadedyr på afstand, men pas på ikke at plante dem så tæt, at sprøjtning kan give problemer. Modning af frugt tiltrækker vilde dyr, herunder fugle, som efterlader ekskrementer. Kirsebærtræer nær en terrasse får udendørsmøbler til at blive snavsede. Efterårsfrugt tiltrækker gedehamse, hvilket kan give problemer.

Bestøvning: Nogle frugttræer er selvbestøvende, mens andre har brug for specifikke bestøvningspartnere for at bære frugt. Selv selvbestøvende træer får mere frugt, hvis de krydsbestøves. Generelt er det tilrådeligt at plante to eller flere sorter af samme type frugt, og det er den bedste måde at få en god høst på, men glem ikke, at de skal blomstre på nogenlunde samme tid. Et blommetræ, der blomstrer tidligt, kan ikke krydsbestøve med et, der blomstrer sent. Nogle gange kan et dekorativt vildt æble krydsbestøve traditionelle æbletræer.

Trim
Trim® Citrusnærning

Flydende specialgødning til alle arter inden for citrusfamilien. Passer også til andre middelhavsplanter (f.ex. Nerium, Hibiscus, Bouainvillea m.fl.) Indeholder alle vigtige næringsstoffer og sporelementer i det rette forhold, der sikrer sunde planter med en flot blad- og frugtvækst. Det høje jernindhold forhindrer gulfarvning af blade, der hyppigt optræder i citrusplanter p.g.a. jernmangel (Jernklorose).

4 minutters læsning
Del