Næringsstofmangel i planter: Sådan forebygges og opdages det

2 minutters læsning
Del

Imponerende vækst og saftig grønt: Det er sådan, du vil have din have. Men nogle gange bliver en plante svækket. Det er ikke kun placering der påvirker, hvordan blomster, buske og træer trives, men planteernæring spiller også en fundamental rolle. Mangel på næringsstoffer viser sig i det ydre udseende, gennem misfarvning af blade eller dårlig vækst. Hvis den korrekte ernæring mangler, kan planter overleve et stykke tid, men de trives ikke.

Hvordan genkender man mangel på næringsstoffer?

Ofte ses underernæring på bladene. Klorose er kendt som den spredte gulning i midten af det grønne. Blade kan blive delvist, men også helt gule. Hvis vævet til sidst bliver brunt, dør det langsomt. Disse ændringer kaldes nekrose.  Selv frugterne kan vise tegn: For eksempel brister radiser, hvis de mangler næringsstoffer.

Hvordan udvikles manglen på næringsstoffer?

Den mest åbenlyse årsag: Manglende gødning. De, der slet ikke ernærer deres planter, risikerer at få brug for vigtige næringsstoffer. Ensidig gødning kan også føre til mangelsymptomer. Men hvis du tænker for meget på udbuddet, kan du også tage fejl, for nogle næringsstoffer påvirker hinanden. For meget kalium kan for eksempel bremse optagelsen af magnesium. Hvis planter får meget kvælstof, har de også brug for meget kalium.

Hvordan kan mangel på næringsstoffer forebygges?

Først og fremmest er det vigtigt, at basen er korrekt: Hvis sandjorden er meget permeabel, kan den ikke holde på godt væv længe. Stærkt lerjord frigiver derimod kun meget tøvende værdifulde mineraler og sporstoffer. I begge tilfælde hjælper det at forbedre jorden. Desuden kan en jordtest give information om pH-værdien og vise, hvor mange næringsstoffer jorden indeholder.

Nøglen til sunde planter er en balanceret forsyning skræddersyet til planten. Hver plante har sine egne krav. Hvis planterne vokser i potter og krukker, kan individuelle ønsker nemt imødekommes. I frodige staudebede, oversået med græsser og buske, er det forskellige udbud lidt sværere. Her er en universalgødning løsningen.

Trim
Trim® Plantenæring

Gør det med god samvittighed.  Hvis du ønsker at give dine planter de bedste vilkår, så de vokser sig store og stærke, og samtidig vil give dem de bedste forudsætninger for at klare de hårde vintermåneder, kan du give dem plantenæring. På den måde bliver dine planter mere modstandsdygtige, og ligeledes har de brug for mindre vand. I og med at produktet er fremstillet af 100% naturlige ingredienser, kan du samtidig også benytte det med god samvittighed og bare læne dig tilbage og nyde synet af sunde og velnærede planter, der stortrives.   

2 minutters læsning
Del