3 minutters læsning
Del

Hvordan forebygger og opdager man sygdomme i køkken- og prydhaven om sommeren?

I sommerperioden kan varme og fugt fremme spredningen af sygdomme i køkkenhaven, frugthaven og i prydhaven. Den bedste måde at bekæmpe sygdomme på, er ved at forebygge, så det er vigtigt at foregribe begivenhederne. Planterne skal have de bedste vækstbetingelser, men du skal også vide, hvordan man opdager sygdommene, så de kan bekæmpes mest effektivt. 

Forebyggelse er bedre end bekæmpelse

Sygdomme som breder sig i haven i sommerperioden er fx. støvet meldug, gråskimmel og meldug, som er forårsaget af mikrosvampe. Få meget enkle præventive tiltag kan begrænse skaden, for bliver man først ramt, er sygdommene svære at kontrollere. 

Forebyggende tiltag: 

• En svækket plante er mere følsom over for sygdomme og snyltere. Mangel på vand, et uegnet underlag, planter der står for tæt, mangel på eller overdreven brug af gødning kan gøre planter mere skrøbelige. Undersøg vækstbetingelserne for at rette op på manglerne. 

• Plant modstandsdygtige sorter som fx tomat, peberfrugt eller melon, som er kendte for ikke at være så modtagelige for de mest almindelige sygdomme.  

• Mikrosvampen som forårsager kryptogamiske sygdomme har brug for fugt til at udvikle sig.  Vanding skal foretages ved foden af planten og ikke på bladene. 

• Tildæk bunden af planterne fx græskarfamilien, tomater og jordbær med passende materiale for at beskytte dem mod stænk fra jord og vand, da mange sygdomme ligger latent i jorden. 

• Brug plante puriner for at forebygge sygdomme og snyltere. Hvidløgsafkog og padderokke-puré er de mest effektive for at forebygge kryptogamiske sygdomme. Nælde purin kan bruges til at styrke planterne. 

• Skær de sygdomsramte dele af planten af og brænd dem. Husk at desinficere skærene på beskæringsværktøjet efter beskæring af hver plante, så sygdommene ikke videreføres. 

• Efterlad aldrig sygdomsramte frugter eller blade på jorden. 

• Når det angår frugthaven, så destruer alle sygdomsramte frugter, og undgå at de indtørrer på træet, da de kan gemme på sygdomme. 

Lær de mest almindelige sygdomme at kende for bedre at kunne bekæmpe dem

Støvet meldug: hvide belægninger og diskrete støvtråde. Sygdommen udvikler sig, når vejret er fugtigt og temperaturen stiger. Ses ofte hos melon, squash, agurk, roser og jordbær. 

Meldug: brune pletter på blade og til tider lys hvidlig belægning på bagsiden. Sygdommen spreder sig til både blomster og frugter, hvilket umuliggør høsten. Ses ofte hos tomat og kartoffel. 

Gråskimmel (botrytis): en grå belægning udvikler sig på frugterne, blomsterne visner, der kommer brune pletter på bladene, stænglerne tørrer ind. Almindeligt forekommende hos jordbær, små røde frugter, tomater og roser. 

Monilia: Lever i indtørrede eller rådne frugter på jorden, men også i beskadigede frugter.  Beige pletter i koncentriske cirkler bestående af hvide eller lysebrune prikker udvikler sig på frugterne, som blive bløde og rådner. Sygdommen rammer frugthaven. 

• Rust: runde orange pletter på bladene og blærer på bagsiden.  Sygdommen er almindeligt forekommende hos roser, stokroser og pelargonier, men også hos kartoffel og bønner. 

• Stråleplet (rosenstråleplet)) : sorte pletter med gule ringe på bladene, som til sidst falder af. Almindeligt forekommende sygdomsbillede hos roser. 

The black spots on the leaves are circular with a perforated edge.

3 minutters læsning
Del