Rust: Identificer, behandl, forebyg

2 minutters læsning
Del

Har du kobberagtige orange pletter på din plantes blade? Så er det nok rust! Find ud af her, hvordan du identificerer det, behandler det og forebygger at det sker igen.

Rust på dine planteblade

Hvad er rust?

Rust er en af de mest almindelige plantesygdomme. Denne svamp opstår for det meste om foråret og efteråret og spreder sig meget hurtigt. Det er vigtigt at handle, så snart du bemærker de første tegn på det, så svampene ikke skader din plante yderligere. Det er meget almindeligt på roser og citrustræer, men kan påvirke mange typer planter, frugter og blomster. Denne sygdom påvirker planternes fotosynteseproces, svækker den og forhindrer den generelt i at vokse ordentligt.

Hvordan identificerer man rust?

Rust er let at identificere. Det skaber orange pletter over hele plantens blade. Selvom pletterne normalt er orange, kan de også være røde, gule, brune eller sorte afhængigt af svampetypen. Infektionen starter normalt på bladene, men kan også findes på stænglerne.

Hvordan behandler man rust?

Behandling af rust er ikke rigtig anderledes end at behandle enhver anden svamp.

Det første trin er at fjerne alle inficerede blade og stængler eller andre inficerede dele (brænd dem for at sikre, at de ikke inficerer noget andet i din have)

Hvordan forebygger man rust?

Brug af forebyggende metoder er afgørende, da det er lettere at forebygge end at behandle, når man har med svamp at gøre.

Rust udvikler sig i fugt, så når du vander dine planter, skal du undgå at vande bladene og kun vande plantens fod. Det er også godt at tynde ud i løv, så fugten ikke bliver fanget i bladene.

For at sikre, at sygdomme som rust ikke spredes mellem planter, skal du sørge for at placere dem langt nok fra hinanden, da svampe er kendt for at være dygtige til at sprede sig fra en plante til en anden.

2 minutters læsning
Del