4 minutters læsning
Del

Skadedyr og insekter kan være meget skadelige for dine planter, så det er vigtigt altid at holde øje med dem. En meget almindeligt forekommende invasiv art, som kan være yderst skadelig for dine planter er skjoldlus. Et tegn på skjoldlusangreb er, at dine planter er dækket af en hvid bomuldslignende substans. Læs denne artikel for at finde ud af, om dine planter er blevet angrebet af skjoldlus, hvordan du bekæmper dem, og hvordan du undgår, at det gentager sig og rammer andre planter! 

Hvad er skjoldlus?

Skjoldlus er meget små insekter (ikke større end 2 mm), som elsker at angribe dine planter, både indendørs og udendørs. De er glade for fugt, varme og begrænsede områder, og derfor finder vi dem tit indendørs, men det stopper dem ikke fra at invadere dine udendørs planter.  

Skjoldlus kan forårsage en masse skade, da de suger saften ud af dine planter, hvilket svækker dem. Nogle af dem sprøjter endda gift ind i stilkene og bladene.  

Når du opdager tegn på, at dine planter er blevet angrebet af skjoldlus er det vigtigt at reagere hurtigt, da de reproducerer sig selv meget hurtigt. Selvom 1 skjoldlus kun har en livscyklus på 7 til 10 uger, så kan de lægge over 100 æg på omtrent 2 uger. Den hurtige forøgelse kan betyde alvorligt skade på dine planter, og hvis ikke det behandles i tide, kan de dø af det.  

Hvordan genkender man skjoldlus?

Skjoldlus er meget små insekter (måler kun 2 mm), så alene det at finde insektet kan være meget svært, hvis du ikke ved, hvad du leder efter.  

Det tydeligste tegn på, at din plante måske er blevet angrebet, er tilstedeværelsen af en hvid bomuldslignende substans på din plante. Denne bomuldslignende substans er en hvid pudder-substans lavet af skjoldlusene.   

Andre tegn på skjoldlus som kan ses på din plante er mangel på farve på bladene, langsom vækst og til tider sorte pletter.  

Den hvide bomuldslignende substans er dog den nemmeste måde at kende dem på!  

Tip: når du kigger efter tegn på skjoldlus, så det er vigtigt altid at kigge overalt, da de elsker at gemme sig under blade, i sprækker og andre steder, du ikke normalt ville lede! 

Hvordan bekæmper man skjoldlus? 

Der er forskellige metoder til at bekæmpe skjoldlus. Det vigtigste er at reagere hurtigt, inden for meget skade er sket på planten.  

Hvis der er tale om et mindre angreb, så kan du prøve at vaske dine planter ved at sprøjte vand på dem (med en vandslange). Kraften fra vandet burde skylle skjoldlusene og æggene væk fra planten. Denne metode kan ikke anbefales på skrøbelige planter, da kraften fra vandet kan skade dem. Når du bruger denne teknik, så sørg for, at du fjerner alle overskydende hvide rester og overskydende vand fra bladene.  

En mere effektiv metode, som fungerer med alle planter, er at købe produkter, der er udviklet til formålet. De fleste af midlerne mod skadedyr er oliebaserede og virker ved, at skjoldlusene og deres æg dækkes over, hvilket dræber dem.  

I tilfælde af et større angreb, er den mest sikre metode til at slippe af med dem, at skære angrebne grene af og brænde dem (hvis du bare efterlader dem udenfor, vil hele din have blive angrebet) 

Hvis du døjer med gentagne angreb, så skift din plantejord, da det kan indeholde spor af skjoldlus eller deres æg! 

Trim
Limfælder til drivhuse

Som drivhusejer ved du, at det er vigtigt at beskytte både planter og afgrøder mod insektangreb. Det gælder her om at finde et produkt, der beskytter effektivt – uden at gøre brug af alverdens giftstoffer. Svaret er Trim Limfælder til drivhuse! Det er et miljøvenligt produkt , som mange haveejere allerede sætter stor pris på. Du kan anvende det til indendørs brug, herunder drivhuse. Resultatet? Dine planter og afgrøder vil stortrives, når de får fred til at gro – uden forstyrrende insekter. Produktet kan anvendes året rundt! Gør dit drivhus til en grøn oase – men ikke for insekter. Nyd i fulde drag, at du kan tilbringe hyggelige stunder i dit drivhus sammen med dine spirende og voksende grønne planter og afgrøder. Invitér dine kære på besøg i drivhuset, og vis dem rundt. Glæd dig over, at du med de miljøvenlige Trim Limfælder giver dine planter og afgrøder i drivhuset de absolut bedste vækstbetingelser. Du har kort sagt alle muligheder for at forvandle dit drivhus til en grøn oase for venner og bekendte – men ikke for skadelige insekter.

Hvordan forebygger man mod skjoldlus?

Det er besværligt at komme af med skjoldlus, så den bedste løsning er at forebygge angreb! For at forebygge, så sørg for at tørre din plante af jævnligt med en klud. Det vil fjerne de skadedyr, som sidder på planten, men det hjælper også med at fjerne støvet, som sætter sig på indendørs planterne og forhindrer dem i at trives 

Når du har købt nye planter og tager dem med hjem, så sørg for at tjekke dem først for at sikre, at de ikke allerede er angrebet.  

Skjoldlus
4 minutters læsning
Del