For prisen på en pakke frø kan du svælge i salat fra forår til efterår. I forhold til prisen på færdiglavet salat sparer du meget i dit madbudget.

Det sværeste ved salatdyrkning er, at den blomstrer hurtigt i sommervarmen. Når blomstringen er startet, begynder bladene at blive bitre. Dette slipper du for ved at bruge den rigtige dyrkningsmetode og ved at vælge varmebestandige sorter.

Dyrkningsformer

Et område i fuld sollys er perfekt om foråret, men risikerer at accelerere blomstringen, når det bliver sommer. Plant salat, så den står i skyggen om eftermiddagen; især mod syd. En anden metode er at plante det i kar. Brede, lave kar er velegnede til salat, der har et lavt rodsystem. Skygge karrene om eftermiddagen, og blomstringen vil blive forsinket.

Jord & gødskning

Salat kan lide rig, veldrænet og konstant fugtig jord. Bland komposten før plantning. Tilføj mere, når planterne har fire blade. Fyld potterne med lige dele af forudkøbt jordblanding, kompost og jord. Hver anden uge, efter at bladene er vokset 10 cm, skal du bruge flydende gødning.

Sådan sår du

Salat har brug for lys for at spire. Dæk frøene pænt og jævnt med jord. Så dem stramt og tyndt når de er 5-10 cm høje eller læg frøene direkte i den rigtige afstand fra hinanden. For at kunne høste kontinuerligt, sås der frø hver 10.-14. dag. Frøene spirer bedst i koldt vejr. Om sommeren sættes frøene indendørs i et køligt rum og flyttes derefter ud, når de har 4-5 blade.

Høsten

Brug det du tynder ud i salaten. Mens planterne vokser, skal du først plukke de yderste blade. Pluk derefter hele hovedet ved at trække det op eller skære det af. Hvis du har sorter, som du kan klippe af, og som vokser ud igen, så klip et par cm over jorden. Gød efter høst. Du kan forvente, at salat vokser ud igen 3-4 gange, før den dør.

Tips til at få en god salathøst

  • Ved brug af Mesclun eller blandet salat rystes frøposen før såning.
  • For at kunne høste salat i højsommeren, skal du vælge varmebestandige afgrøder: romerske sorter og salattype Lolo Rossa, Lollo Blonda og egeblade. New Zealand spinat og Malabar spinat er varmebestandige og har et spinatlignende blad.
  • Vand tidligt på dagen.
  • Gød jorden for at forbedre den, og hold rødderne fugtige. Brug afklippet græs, køkkenkompost eller fyrrenåle, der skræmmer utøj væk, som kan lide salat.
  • Når du høster sorter, som du kan høste i flere partier, skal du bruge en lille saks eller en kniv med et langt tyndt blad, der nemt kommer ned mellem tætte planter.
  • Gode ​​tilbagevendende sorter af salat er f.eks. egebladssalat, romainesalat (Freekles og Rouge d’Hiver), Seeded Simpson og Red Sails.
  • En række på ca. 90 cm med kontinuerlig høst er nok til at fylde en voksens salatskål fra forår til efterår.