Råd til ukrudtsbekæmpelse 

6 minutters læsning
Del

Ukrudtsbekæmpelse er en af de opgaver, som enhver haveelsker helst ville være foruden. Hvis du kunne vifte med en magisk planteske, så ukrudtet forsvandt og aldrig generede din have igen, så ville de fleste af os nok vælge den løsning. Men ak, hvis du holder af din have, så er ukrudtsbekæmpelse bare en af de opgaver, som du regelmæssigt står over for. 

Om det er en opgave, du finder uoverskuelig eller det bare er en del af rutinearbejdet i haven, så er her en kort guide til, hvordan du bedst bekæmper ukrudt. 

At bekæmpe eller ikke bekæmpe ukrudt…

Alle planter tjener et formål, og ukrudt kan faktisk have flere fordele, som fx fange og nedbryde organisk materiale for at give næring til insekter og mikroorganismer. Ukrudt kan endda være føde for flyvende insekter som fx humlebien, som er en vigtig del af naturens økosystem. Ukrudt er også rigtig dygtig til at hente vand og næringsstoffer op fra undergrunden… Problemet er, at det foretrækker at beholde det meste selv.  

Planterne er hårdføre fightere, og det er ikke så godt for nogle af dine andre mere skrøbelige planter og afgrøder.  Ukrudt vokser hurtigere end de fleste andre planter og græsarter, hvilket betyder det spreder sig hurtigt og overtager, hvilket igen efterlader færre næringsstoffer til det smukke blomsterbed, du har dyrket hele foråret. For ikke at nævne, at det tit kan være mindre pænt at se på. 

Ved at fjerne ukrudt fra din have, i det mindste i pryd-områderne, så betyder det, at du giver dine planter og afgrøder størst mulighed for at blomstre. Men betyder det, at du skal fjerne alt ukrudt? Har du lille plet et sted (måske bag et skur), hvor det kan være i fred og vokse vildt til fordel for havens dyreliv og insekter? Uanset hvad; alle haver er forskellige, og hvordan du former din er i sidste ende op til dig. 

Almindelig og hårdfør ukrudt

Ukrudt findes i alle former og størrelser, men der er 3 hovedgrupper af ukrudt og ved at forstå, hvilken du har, kan gøre en kæmpe forskel i, hvordan du tackler det. 

Etårige: Dette er det mest almindelige grønne ukrudt, som fx almindelig fuglegræs og roset springklap. De har en etårig livscyklus, inden de sætter deres frø til næste år. 

Flerårige: Mere blomsterlignede ukrudt, som fx. mælkebøtter har en meget længere livscyklus.  Hvis du gerne vil fjerne dem permanent, så er det vigtigt, at du får fjernet disse hårdføre planters rødder og til det anbefales brugen af ukrudtsmiddel.  

Træer: Ikke en traditionel type ukrudt, men et træ som spirer umotiveret bør ikke få samme behandling. Selvom det kun er en stub, der er tilbage, der skal fjernes. 

Den afprøvede og testede metode knofedt, et par passende stykker haveværktøj og din fritid kan i samarbejde bekæmpe det meste ukrudt uden problemer. Men den mest tidsbesparende og effektive metode som sørger for, at rødder bliver korrekt håndteret, er ved at bruge et godt fedtsyre eller eddikesyre-baseret ukrudtsmiddel, som er miljøgodkendt.  Der findes et bredt udvalg af passende ukrudtsmidler på hylderne, som nemt tackler ukrudt og lidt til. Hvorfor ikke tage et kig her for at finde den bedste løsning til din ukrudtsbekæmpelse. 

Havegange og indkørsler

Du ønsker selvfølgelig ikke, at der skal vokse ukrudt i dine havegange og indkørsler. Selvom det højst sandsynligt ikke påvirker helbredet på dine andre planter og afgrøder, eller tager lige så meget overhånd som andre steder i haven, så er ukrudt der vokser op igennem flisebelagte områder og grus helt bestemt ikke pænt at se på. Det er et andet aspekt af at holde områderne omkring dit hjem pænt, og der er enkle metoder til at håndtere det. 

Ukrudtsbekæmpelse med håndkraft: Selvom det er besværligt at få fat i alle rødderne på denne måde, så er den mest enkle metode at tage din trofaste planteske og ukrudtsfjerner med borehoved til områder med grus. Brug tiden på at grave og skrabe det irriterende ukrudt væk fra gruset og fliseområderne. 

Plastdug: Relativt billigt og nemt at klippe til: sort plastdug som lægges over din havegang eller indkørsel er en sikker måde at fratage ukrudtet sollys og vand. Du vil dog være nødt til at have det liggende i flere uger, og du skal være opmærksom på både vandophobning og hvis du kører over det, så kan der opstå huller, som ukrudtet kan komme igennem.  

Brug af ukrudtsmiddel: Den meste effektive metode er systematisk brug af et miljøgodkendt ukrudtsmiddel, som vil dræbe det mest genstridige ukrudt/rødder, som er besværligt at grave op. 

Køkkenhaven

Efter alt det hårde arbejde du har lagt i at dyrke lækre grøntsager i haven, så er det sidste du har brug for, at ukrudt skyder op mellem dine afgrøder! Selvom du skal bruge lidt mere finesse for at sikre, at du ikke hakker et lækkert stykke af en grøntsag, mens du luger, så har du stadig et par andre valgmuligheder end traditionel ukrudtsbekæmpelse med håndkraft. 

Hakke: Så længe ukrudtet ikke er gået i frø, så kan regelmæssig hakken i din køkkenhave være en glimrende metode til at holde ukrudtet nede. Men du skal være forsigtig! Du skal ikke hakke gennem noget, der har sat frø, ellers vil du bare sprede det rundt. 

Tildækning af jorden: Ved at dække ukrudt med et tykt lag af fx barkflis og lukke for sollyset, kan du kvæle det. Det virker bedst med tildækning efter at have fjernet det værste ukrudt med håndkraft og det kan være mindre effektivt mod hårdføre rødder, der stikker dybt. En anden ting, du skal være opmærksom p, er ikke at sprede for meget barkflis omkring stilkene på de planter, som du vil have til at gro, da barkflis kan opbløde dem og gøre dem modtagelige for sygdomme. 

Ukrudtsmiddel: En effektiv og helt sikker metode med minimum af indsats er at spraye ukrudtsmiddel udelukkende på det ukrudt, der er kommet op mellem rækkerne af grøntsager. Hvis du skal have ro i sindet og sikre, at du ikke får ukrudtsmiddel på dine grøntsager, så kan du nemt dække dem med enten plastic eller andet, inden du sprayer.  

Mosområder

Selvom en hurtig søgning på Google måske foreslår at bruge fx eddike og salt til at bekæmpe mos, så er chancen for, at det ødelægger jorden og dræber bakterier og næringsstoffer deri, alt for stor. Derfor er vores eneste reelle forslag at bruge det ukrudtsmiddel, der er udviklet til formålet. 

6 minutters læsning
Del