Er du så småt i gang med at finde havehandskerne frem igen? Nu er der ikke længe til de lysere nætter og mere lune temperaturer.

En rigtig forårsklassiker er den gode pleje af græsplænen. Hvis du ønsker dig en indbydende græsplæne, så kan du med planlægning og de rigtige midler nemt nå dit mål. Græsset kommer til at få den helt rigtige flotte grønne farve og være helt fri for bare pletter og tørre, visne områder.

Et vigtig middel til pleje af græsplænen er gødning. I det følgende finder du en guide til, hvordan du bedst opnår gode resultater, når du skal gøde græsplæne. Herunder hvornår på året, det er mest optimalt at gøde, hvor meget gødning du skal bruge, og hvordan du bedst fordeler det. Du får også et par tip til generel vedligeholdelse og forskønnelse af en af havens vigtigste vækstområder, nemlig græsplænen.

Hvornår gøder man græsplænen?

Som hovedregel er det bedst at gøde græsplæne 3 gange om året, nemlig forår, sommer og vinter. I månederne fra april til september vokser græsset mest og har derfor brug for ekstra næring i form af gødning. Med den rigtige gødning og pleje får græsplænen et stærkere rodnet og uønsket ukrudt såsom mos bliver holdt nede. Et solidt rodnet giver græsplænen et godt fundament og et ensartet udtryk. Så slipper du for områder med bare pletter, og plænen bliver tæt og grøn.

Sådan gøder du din græsplæne

Der er naturligvis stor forskel på at have et lille frimærke eller tre store fodboldbaner, når du skal gøde din græsplæne. Uanset hvilket areal, du skal i gang med, så er gødning stadig dit vigtigste værktøj til en flot plæne, så det er bare at få det planlagt. Det vigtigste, når du skal gøde græsplæne er, at du sørger for en jævn fordeling af gødningen over hele overfladen. Ved mindre arealer er det nemt at overskue, men en stor græsplæne kan godt fordre en systematisk tilgang, så du ikke glemmer, hvor du har været.

Hvis du har brug for en hjælpende hånd til større arealer, så kan du med fordel bruge en gødningsspreder til haven. Den kan lette dit arbejde væsentligt og sørger også for en ensartet spredning af gødningen på græsset. Ved mindre arealer kan du nemt bruge god gammeldags håndkraft. Husk at læse vejledningerne, inden du går i gang. Trim plænegødning doseres med 25g per m² / 2,5 kg per 100 m².

Inden du går i gang, så er det værd lige at holde øje med vejret. Græsset skal være tørt, gerne slået for nyligt og være fri for dug. Dug falder i løbet af natten, så undgå at starte for tidligt på dagen og i perioder med regn. Regn er derimod godt, hvis det kommer efter du har været i gang med at gøde græsplæne. Så hvis du kan ramme den kombination, så giver du gødningen bedst mulige forudsætninger for at gøre sit arbejde.

Hvilken type af gødning skal jeg vælge?

Det kan være en jungle at finde den helt rigtige gødning til græsplæne. Der findes et hav af valgmuligheder, som kan gøre det svært at vælge. Du bør så vidt muligt undersøge forholdene omkring græsplænen, så du vælger den bedst mulige gødning. Her kan typen af græsfrø, kalkindhold og arealets størrelse have betydning. Spørg en fagperson, hvis du er i tvivl.

En anden faktor er naturligvis miljøet. For at passe bedst muligt på miljøet, både globalt men også lokalt, så kig efter produkter, der er baseret på organisk materiale og som er skånsomt mod miljøet. Undgå så vidt muligt gødning med et højt indhold af pesticider.

Generel vedligeholdelse af din græsplæne

Gødning er en vigtig del af plejen af din græsplæne, men det kan trods alt ikke stå alene.

Nedenstående råd og vejledning kan med fordel følges:

Slå græsset regelmæssigt

Græs har bedst af at blive slået regelmæssigt. En tommelfingerregel er, at det ikke må blive alt for højt, før du finder græsslåmaskinen frem. Højt græs holder på fugten og gør det besværligt at slå og samtidigt får sollyset svært ved at trænge igennem. Husk også at justere højden på din græsslåmaskine, så græsset ikke bliver for kort eller du kun får fjernet toppen.

Sollys

Græs har som alle andre planter brug for lys. Derfor kan det være en idé at sørge for, at din plæne ikke har for mange skyggefulde områder. Hold øje med om træer og buske bør beskæres og i hvilket omfang, de skygger for plænen. Små oaser med skygge i haven er skønt på en varm sommerdag, men kan gøre det svært for græsset. En løsning på denne udfordring kan være at kigge efter græsfrø beregnet til skygge, som du kan efterså i disse områder.

Vanding

Vand er som bekendt en naturlig forudsætning for plantevækst. Det er også en sparsom ressource og kan være dyrt, hvis du har et højt forbrug. Græs er hårdført og kan for det meste klare sig med det vand, der kommer fra regnvejr. Der kan dog være perioder, hvor det er nødvendigt at vande – hvis ikke du i forvejen har en regnvandstønde, så kan det betale sig at købe en og bruge det overskydende regnvand til vanding. Det betaler sig hurtigt og hjælper både miljøet og din pengepung.

Andet

Du kan komme i den situation, at din græsplæne har brug for mere drastiske tiltag.

I tilfælde hvor græsplænen er i slem forfatning kan løsningen være at anlægge en ny. Her er rullegræs en enkelt og god løsning, men du kan også starte helt forfra med at så en ny græsplæne. Vær opmærksom på, at det kan være tidskrævende og kræver en del tålmodighed, men resultatet er værd at vente på. Det kan virke overvældende at begynde helt forfra. Det kan dog være bedre i det lange løb i stedet for at forsøge at reparere en plæne, der ikke kan reddes.

Følger du rådene angivet her, så har du sikret gode forudsætninger for, at din græsplæne bliver flot og indbydende. Og så kan du se frem til flere gode stunder i haven med dine nærmeste og nyde det smukke underlag, som kun et grønt græstæppe kan give.