Lykkes med frøplanter i 10 trin
1. Vælg beholder
Dine beholdere skal være rengjorte, være mindst 5 til 8 cm dybe og have drænhuller. Du kan vælge mellem plastikgryder, pap-, tørve- eller yoghurtbeholdere, aviser og sågar æggeskal. Du kan købe et begyndersæt, men invester ikke for meget, før du er sikker på, at du har tænkt dig at fortsætte med frøplanter hvert år. Hvis du sår i små beholdere, skal du flytte dem til en lidt større, så snart de har fået deres første rigtige blade. Husk at bakker og gryder fylder; sørg for, at du har et sted at indstille dem, før du begynder.
2. Start med jorden
Så frøene i steril færdigpakket jord, der er specielt tilpasset til formålet. Brug ikke jord fra haven. Fugt jorden med lunkent vand, før du lægger den i beholderne.
3. Dobbelttjek plantedybden
Så frøene i den dybde, der anbefales på frøposerne. Tommelfingerreglen siger, at du skal sætte frøene i en dybde, der svarer til tre gange deres tykkeste del. Men glem ikke omhyggeligt at læse brugsanvisningen på frøposerne. Nogle frø, f.eks. nogle salatsorter og løvemanke skal have lys for at spire og bør ligge overfladisk. Efter såning sprøjtes med vand, så jorden igen bliver fugtig.
4. Vand forsigtigt
Brug altid stuetemperatur vand, når du vander frøplanter. Lad vand indeholdende klor stå natten over, så kloren forsvinder. Brug ikke destilleret vand. Det er vigtigt, at jorden holdes fugtig, men ikke vandes for meget, det gør det lettere for smitte at udvikle sig. Undgå at vande direkte på bladene. En nem måde at undgå dette og at vande for meget på er at nedsænke beholderne i vand og lade jorden absorbere den mængde, den har brug for. Nogle begyndersæt indeholder en sugemåtte, der leder vandet fra et reservoir til tørre rødder. Det er den sikreste metode. Uanset hvad du gør, så glem ikke at vande. Det vil dræbe planterne.
5. Hold luftfugtigheden konstant
Dæk dine beholdere. Det hjælper med at holde på fugten i dem. I begyndersæt er der normalt et gardin beregnet til dette. Du kan også bruge plastikposer eller plastikplader. Fjern disse, så snart frøene er spiret.
6. Jævn jordtemperatur er vigtig
Frø har brug for varme for at spire – varm jord, ikke varm luft. De fleste frø spirer ved 26 ° C. En vandtæt varmemåtte til rødder holder jorden på en konstant temperatur. En anden mulighed er at stille dem i køleskabet eller fryseren og lade dem stå der, indtil de begynder at spire. Når de er spiret, bør de ikke overstige 21 ° C. De kan modstå op til 10 ° C, hvis jordtemperaturen er 18-20 ° C.
7. Give ernæring
Gød efter at dine frøplanter har modtaget en anden omgang rigtige blade. Brug en væske, og fortynd i halve en gang om ugen. Efter fire uger skal du bruge produktet ufortyndet og hver anden uge, indtil du planter planterne ud
8. Tilføj nok lys
Utilstrækkeligt lys fører til lange slanke frøplanter. Mod syd kan man sikkert dyrke kraftige frøplanter i lyse vinduer, der vender mod syd. Mod nord er det ikke sikkert, at sydvinduer vil være nok til at give lys nok til at forhindre tynde planter. De bedste resultater opnås med 14-16 timers dagslys om dagen. Et tegn på, at de ikke får nok lys er, når de bøjer sig mod vinduet. Man kan hjælpe dem med at bukke ved at dreje potterne, men problemet er, at stilkene bliver for lange, og man kan ikke gøre noget ved det. Ved brug af elektrisk belysning skal du vælge f.eks. neonlamper med både varmt og koldt lys. Hæng lamperne 5-8 cm over planterne.
9. Luftcirkulation
At få luften til at cirkulere hjælper mod sygdomme og gør stænglerne stærkere. Placer en ventilator nær frøplanterne til dette formål. Undgå at blæse direkte på planterne.
10. Helbred planterne før transplantation
Inden du planter dine frøplanter ud, skal de hærdes, dvs. tilpasset et nyt og hårdere miljø. Den proces kaldes hærdning.
Indeholder næringsstoffer som er nødvendige for en sundere vækst, bedre smag og et større udbytte. Velegnet til hobbydrivhuse, mistbænke og kapillærvanding. Indeholder biostimulanter, for bedre rodudvikling og styrke samt gør planten mindre stresset i perioder med undervanding eller stor frugtbelastning.