Myren er kendt som et enormt flittigt og arbejdsomt insekt, der lever i store tuer ude i skoven. De små arbejdere gør deres ypperste for at bygge og levere føde til dronningen i boet, og kan være ganske underholdende at betragte. Knapt så morsomt er det, når myren beslutter sig for at flytte ind i villakvarteret og etablere en dagligdag i din have. Myren når hurtigt vidt omkring og hvis du har myrer i haven, vil du ganske sikkert også møde dem inde i huset på et tidspunkt. Det er ingen tilfældighed, at ordet “myreflittig” bruges til at beskrive en energisk og målbevidst person. I det følgende kan du læse om, hvilke råd du bør følge, hvis du har myrer og gerne vil af med dem igen.

Den sorte havemyre

Det bedste udgangspunkt for bekæmpelse af myrer er et grundlæggende kendskab til det lille insekt. Myren er meget almindelig i Danmark, og der findes omkring 50 arter herhjemme. Det vil oftest være den sorte havemyre, som du støder på i din have. Hannerne er mellem 3-5 mm og hunnerne 8-10 mm. Sammen er de en del af et større fællesskab. Levetiden varierer for de almindelige myrer, men dronningen kan blive helt op til 15 år. 

Myretuen er udgangspunktet for tilværelsen som myre med dronningen som den altoverskyggende hovedperson. Forenklet sagt, så handler livet som myre om at pleje dronningen, så hun kan lægge æg og sørge for at sætte ny arbejdskraft i verden. Dronningen lægger mellem 5.000-10.000 æg på en sæson, så der er hele tiden nye myrer på vej. Myren lever primært af andre insekter og plantesaft, og har en forkærlighed for søde sager. Hvis de først er kommet indenfor, så møder du dem tit i dit køkken, hvor de leder efter mad.

Bekæmp myrer

Et oplagt sted at starte bekæmpelsen af myrer er at lokalisere myretuen.

Problemet er bare, at tuen kan være gemt langt nede i jorden og være helt umulig at finde frem til. Derfor er du nødt til at håndtere problemet der, hvor du kan se myrerne. Hold øje med deres aktivitet og bevægelsesmønster.

Kvit har flere produkter, som er velegnet til bekæmpelse af myrer indendørs og bekæmpelse af myrer udendørs. Metoden til bekæmpelse er som udgangspunkt de samme, uanset om de er inde i varmen eller har slået sig ned udendørs på din matrikel.

Bekæmp myrer indendørs

Myren er som sådan ikke farlig at have indendørs. Den gør ikke skade på omgivelserne, og den er ikke giftig. Det er imidlertid ikke rart at have et utal af insekter til at gå rundt på køkkengulvet på udkig efter godbidder. Ved bekæmpelse af myrer indendørs kan der benyttes Kvit A Myresirup og Kvit D insektpudder. Begge er nemme at bruge og kan anvendes med det samme. Kvit D insektpudder bruges de steder, hvor myrerne er aktive. Virkningen opnås ved kontakt og er effektiv efter et par timer. Husk at fjerne eventuelle fødevarer inden brug.

Kvit A Myresirup bruges også, hvor du kan se aktivitet. Myrerne indtager produktet og fører det med ind i boet, hvorefter det er væk efter en måneds tid. Vær opmærksom på, at du opnår bedst effekt ved bekæmpelse af myrer indendørs i perioden fra tidligt forår til starten af vinteren, da myrerne er mest aktive i denne periode.

Bekæmp myrer udendørs

Du har sikkert læst historier om, at myrer kan underminere huse. Det er dog kun en myte, heldigvis. Det betyder dog ikke, at de ikke kan give udfordringer udendørs. Udover de kan være til gene ved deres blotte tilstedeværelse på terrassen og i dit udekøkken, så kan de også være et problem under fliser, i krukker og i højbedet.

Ved bekæmpelse af myrer udendørs kan der benyttes Kvit D mod myrer til udvanding, Kvit mod myrer til udvanding eller Kvit Flex 3-i-1. Produkterne kan benyttes til udvanding og har alle en langtidsvirkende effekt, da de aktivt bekæmper selve boet. Effekten opstår ved kontakt, så det er det vigtigt at bruge produkterne, hvor myrerne er aktive. Kvit D kan også bruges til bekæmpelse af myrer i krukker. Sørg for, at du ikke rammer planterne. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at gentage behandlingen. Husk altid at læse vejledningen, inden du går i gang med bekæmpelse af myrer.

Andre gode råd mod myrer

Vedligehold dine udearealer

Det er generelt en god ide at sørge for at holde dine udearealer fri for madrester og lignende, som kan tiltrække myrerne. Tjek grillområder og under spisebordet. Det virker også forebyggende mod andre skadedyr.

Vær opmærksom

Når først myrerne har udset sig din terrasse som hjem eller dit køkkenbord, som den optimale gangsti at følge ned til boet, er det vigtigt, at du reagerer hurtigt. Uanset hvor de slår sig ned, vil en hurtig indsats sikre en større chance for, at de ikke får etableret sig, og det gør dit arbejde nemmere.

Vær tålmodig

En myretue kan bestå af mange tusinde beboere, så hvis du oplever, at du ikke slipper af med problemet i første omgang, så hav tålmodighed. Gentag behandlingerne for at nyde at være myrefri på længere sigt.

Målret din indsats

Myren er ikke aktiv i vinterperioden, men vågner op til dåd i foråret. Så hold øje med om der kommer aktivitet, når det er tid til at komme udendørs igen. Skulle du være så heldig at spotte hvor boet er, så har du gode muligheder for hurtigt at blive myrefri. Hvis boet er godt gemt væk, så målret din indsats, hvor myrerne oftest er på færde.

Selvom myren er forholdsvis fredelig, så hører den trods alt hjemme ude i naturen.

Så følger du rådene, bør du fremover kun møde dem ude i skoven og ikke på køkkenbordet. Det er nu engang sjovere at betragte den fascinerende og hårdtarbejdende myre på den naturlige hjemmebane.