Artiskokken er en grøntsag, der ofte altid tilberedes på samme måde: Dampet med vinaigrette. Der er mange andre måder at tilberede denne blødhjertede grøntsag på! Tjek her en opskrift på lækre artiskokker med barigoulesauce (en specialitet fra Sydfrankrig), som kun kræver op til 30 minutters forberedelse!

Forberedelsestid: 30 minutter

Tilberedningstid: 1 time

Ingredients

  • 4 lilla artiskokker
  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 12 cherrytomater
  • 100 g røget flæsk
  • 1/2 kop hvidvin
  • 1 kop vand
  • 1 citron
  • olivenolie
  • salt og peber
  • 1 bouquet garni (3 kviste persille, 2 kviste timian og et laurbærblad)

Forberedelse:

1. Vask artiskokkerne og vend dem.

Tip: At vende en artiskok er en tilberedningsteknik, der går ud på at give artiskokken en flot rund form. Fjern de første par blade og skær den hårde del af stilken af. Rens bunden af artiskokken med en lille skrællekniv. Skær blomsten på midten. Gnid derefter med en skive citron for at undgå oxidation. Opbevar de vendte artiskokker i en skål fyldt med vand og citronsaft.

2. Vask og skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver. Hak skalotteløg og hvidløg. Vask tomaterne. Skær den røgede bacon i små tern.

3. Kom lidt olivenolie (for at undgå at det klæber) i et støbejernsgryde, brun flæsken i et par minutter, og tilsæt derefter skalotteløg, hvidløg og gulerødder. Kom artiskokkerne ovenpå, ved høj varme, tilsæt tomater og 2 skiver citron. Hæld vinen i og lad alkoholen fordampe. Tilsæt derefter bouquet garni, smag til med salt og peber og tilsæt et glas vand.

4. Læg låg på og lad det simre ved svag varme i 1 time, mens du rører fra tid til anden.

5. Serveres varm eller kold med en hjemmelavet dressing eller blot rettens sauce.

Velbekomme!