Bladlus: find, bekæmp, forebygg

3 minutters læsning
Del

Vokser dine planter ikke som ønsket? Er bladene misfarvede? Har du bemærket små insekter, som kravler eller flyver rundt om dine planter? Så kan du have problemer med bladlus. Denne artikel forklarer alt, hvad du har brug at vide om bladlus: hvad er de for en størrelse, hvordan man genkender dem, bekæmper dem og forhindrer dem i at skade dine planter igen.

Hvad er bladlus?

Bladlus er meget små (mindre end 4 mm) insekter, som suger næring ud af dine planter, forhindrer vækst og truer hele din have. De fokuserer primært på at suge saften fra nye planter.

Bladlus spreder sig hurtigt, da de er meget mobile (visse bladlus kan flyve).

Udover at suge saft fra dine planter, så kan de også bære sygdomme fra en plante til en anden. Mens de suger saft, så kan de også bære sygdomme fra planten og overføre det til en anden.

Bladlus har optimale betingelser for reproduktion under varme forhold, men reproduktionen bliver ikke stoppet af vinterkulden.

Der findes forskellige typer af bladlus, og de angriber alle slags planter, herunder rosenbuske, indendørs planter og frugttræer.

Hvordan genkender man bladlus?

Bladlus kan være svære at få øje på pga. deres størrelse (de er små, 2-4 mm). De findes i forskellige farver (sorte, grå, pink, hvide) men den mest almindelige er lysegrøn (hvilket gør det ekstra svært at finde dem på planter). Insektet findes almindeligvis omkring stilkene på planterne.

Selvom det kan være svært at finde bladlus, så kan følgende være tegn på, at din plante er blevet angrebet: langsom vækst, ny vækst er misfarvet og bladene er krøllede…

Et andet kendetegn ved bladlus er, at de danner en klæbende substans som tiltrækker andre insekter, som fx myrer, som kan være et tegn på, at du har bladlus.

Hvordan bekæmper man bladlus?

Hvis du er ramt af et mindre angreb, kan de fjernes med håndkraft.

Ved at sprøjte din plante med en hård vandstråle, så kan du løsne bladlusene, så de falder af og så kan de normalt ikke finde tilbage til planten.

Hvis angrebet er for voldsomt, og bladlusene allerede har svækket bestemte grene, så er den bedste løsning af skære grenene af (med bladlusene på). Hvis de afskårne grene brændes, så kan bladlusene og deres æg ikke længere leve i din have, og det nedsætter risikoen for, at de angriber andre planter.

En anden metode til bekæmpelse af bladlus er at invitere deres naturlige fjende, nemlig mariehønen, som kan spise op til 15 bladlus hver!

Sådan forebygger du mod bladlus

Uanset om vi snakker om sygdomme, insekter eller skadedyr, så er løsningen altid forebyggelse. Det er vigtigt at holde dine planter stærke og sunde, hvilket giver et bedre fundament til at bekæmpe bladlusene, også fordi de primært angriber svækkede planter.

Bladlus kan godt lide at lægge deres æg i ukrudt, så sørg for at holde dine udendørs arealer fri for ukrudt, så nedsætter du sandsynligheden for bladlus.

Sørg for at holde øje med hvilken type gødning, du bruger til dine planter, da overdreven brug af kvælstof tiltrækker bladlus.

Til slut, selvom bladlus angriber mange forskellige typer planter, så er der alligevel nogen, de ikke bryder sig om. Der er tale om fx løg, hvidløg, purløg, katteurt og koriander. Derfor kan en effektivt forebyggelse være at plante disse i området, hvor bladlusene normalt ville angribe.

Protect Garden
Provanto insektspinde

Provanto insektpinde er en effektiv løsning mod skadelige insekter i dine planter. Virker systemisk. Det vil sige, at det aktive stof trænger rundt i hele planten og beskytter i op til 9 uger. Indeholder også næring som styrker plantens sundhed og blomstring.   Plantebeskyttelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

Protect Garden
Provanto Insektsspray

Hurtigvirkende spray med langtidseffekt mod skadelige insekter i huse og drivhus. Virker systemisk og hurtigt. Det aktive stof optages hurtigt i hele planten og beskytter i op til 8 uger.   Plantebeskyttelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

3 minutters læsning
Del